Soluția creativă să scazi factura la energie: ce comoară e posibil să ai în grădină

de: Ozana Mazilu
28 11. 2022

Un șofer de taxi din Polonia, Grzegorz, a găsit o soluție inovativă la scăderea facturii la energie.

Conform Yahoo News, Grzegorz a renunțat să conducă pentru o activitate mult mai profitabilă, deoarece Polonia se confruntă cu un deficit de energie: mineritul ilegal. În jurul casei sale din orașul Walbrzych, cărbunele se află la doar un metru sub suprafață în câmpuri, zone de recreere și chiar grădini. O echipă de patru oameni poate dezgropa o tonă într-o oră și poate câștiga o mie de zloți (220 de dolari) fiecare pentru o jumătate de zi de muncă, aproximativ 60% din cât câștigă o persoană medie într-o săptămână.

„Soția mea este împotrivă și își face griji pentru mine, dar în calitate de șofer de taxi nu aș putea câștiga astfel de bani”, a spus Grzegorz.

În întreaga lume există criza energetică, deoarece Rusia reține aprovizionarea cu gaze necesare pentru a genera electricitate din cauza războiului din Ucraina, dar această criză este și mai acută în Polonia, deoarece un număr disproporționat de gospodării depind încă de cărbune pentru încălzire și există o penurie pe care guvernul se străduiește să o rezolve.

Cum au decis polonezii să-și reducă facturile la energie, ilegal

Invazia vecinului Poloniei de către Vladimir Putin a remodelat piața energetică, cu sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, oprind importurile de cărbune în Polonia, unde este folosit pentru încălzirea a 37% din locuințe.

Cu rezervele de cărbune epuizate și temperaturile scăzând, guvernul de la Varșovia asigură cărbunele și se bazează pe municipalități pentru a-l distribui. Dar unele depozite de cărbune au fost nevoite să cumpere din supermarketuri, după ce furnizorii au rămas fără stoc imediat după război, subminând asigurarea președintelui Andrzej Duda că Polonia are suficient cărbune pentru a rezista.

Deci, oamenii iau măsuri. Unii s-au orientat spre arderea gunoiului, înrăutățind calitatea aerului într-o țară în care trei dintre orașele sale principale – Varșovia, Cracovia și Wroclaw – se află în top 10 pentru poluare la nivel global.

Cu o populație de aproximativ 100.000 de locuitori, economia zonei Walbrzych s-a bazat pe extracția cărbunelui timp de două secole înainte ca ultima groapă (legală) să se închidă, în 2000.

Într-adevăr, mineritul ilegal nu este nou, ci mai degrabă un caz de revenire la obicei. Șomajul este de 12% în orașele și satele din jur, de aproximativ trei ori mai mare decât rata orașului în sine, așa că o oportunitate de a câștiga bani poate fi tentantă pentru cei cu astfel de cunoștințe.